Kyllä taas maanantaina mietin tuota Andiamon pullossa elämistä. Hevonen kun oli taas silminnähden ikionnellinen siitä, että sai tutkia ympäristöään. Annankin sen aika vapaasti haistella ja tutkiskellä tallin tavaroita, puhumattakaan sitten maaston ja luonnon tutkimisesta kun lähdemme pihasta lyhykäisille kävelyillemme. Mielestäni tämä on rauhottanut paljon Andiamon käytöstä. Ei sikäli, että se olisi mitenkään teutaroinut tuossa narussa aikaisemmin (ei todellakaan), mutta jotenkin kun se tietää, että se saa vapauden pysähtyä ja haistella asioita, se on jotenkin paljon herkempi kuuntelemaan minuakin eikä lähde vain ryykäämään johonkin suuntaan.

Lisäksi opetan kaikille hevosille joita käsittelen aina ensimmäiseksi äänimerkin, joka tarkoittaa pysähtymistä. Käytän tähän naksutinta ja nameja eli positiivista vahvistamista. Aluksi käytän apuna myös negatiivista vahvistamista. Pyydän siis äänimerkillä hevosta pysähtymään (käytän sanaa "wou", tulee enkunkielisestä whoa sanasta) ja pysähdyn itse samaan aikaan jalat tasan. Sekuntia myöhemmin laitan myös kevyen paineen riimuun, jos hevonen ei pysähdy (ja aluksi yleensä ei, koska ei tiedä vielä osaa asiaa). Kun hevonen pysähtyy, paine katoaa ja hevonen kuulee naksautuksen, jota seuraa nami. Muutaman toiston jälkeen ei yleensä tarvitse laittaa enää painetta riimuun, sillä hevonen pysähtyy pelkästään äänestäni ja kehonkielestäni. Jatkan naksuttelua aina kun hevonen pysähtyy.On tärkeää naksauttaa juuri sillä hetkellä kun hevonen pysähtyy, näin se yhdistää naksautuksen juuri siihen ja pysähdyksistä tulee yhä terävämpiä ja nopeampia.  Andiamo on sisäistänyt tämän pysähdyksen jo todella hienosti ja pysähtyi kuin seinään jopa alamäessä ja suhteellisen reippaasta käynnistä. Panin myös merkille, että vaikka en ollut harjoitellut sen kanssa tätä yli viikkoon, se teki pysähdyksiä paremmin kuin koskaan. Tämä tukee teoriaani siitä, että hevonen (ja ihminen tai kuka vain oppija) tarvitsee oppimisen välissä "prosessointi aikaa", joka auttaa sitä sisäistämään opitut asiat. 

Tässä muutama kuva Andiamon pihapiirin tutkimusretkeltä.

tutkimus.jpg

"Mitäs tässä satulahuoneen rappusilla on?"

tutkimus2.jpg

"Löytyisiköhän täältä heinää mistään?"

Kavereitakin piti moikata. Andiamo seisoi toiveikkaana sekä Rockyn että Nipin näköpiirissä, mutta kumpaakaan hevosta ei kiinnostanut tulla tekemään tuttavuutta koska ne olivat juuri saaneet ruuat eteensä. Andiamollahan on vapaa ruokinta, joten sillä ei ole varsinaisia ruokinta-aikoja niin kuin sen kahdella naapurilla. Rocky etenkin näytti Andiamolle sellaista naamaa, että siitä ei jäänyt epäselväksi mitä mieltä se oli Andiamon ilmestymisestä lounaspöydän läheisyyteen. Aidassahan on myös erittäin voimakas sähkövirta, sillä Rocky-poni on kuulemma varsinainen Houdini. Sähköt tietenkin saa pois, mutta yleisesti ottaen kaikilla hevosilla on niin suuri kunnioitus nykyään tuota aitaa kohtaan, etteivät ne mene lähellekään. Joten aidan yli kaveeraaminen on aika haasteellista muille kuin jättiläiskokoiselle Andiamolle.

canwebfriends2.jpg

"Moi Nip, kiinnostaisiko tutustua? Ai ei. Noh, ehkä joku toinen kerta?"

canwebefriends.jpg

"Ei mulla mitään, halusin vaan moikata.Bad timing, sorry."

korsiamaassa.jpg

"Löytyisköhän täältä kentän hiekasta edes yksi heinänkorsi jonka voisi syödä?"