Tilasin itselleni aika loistavan hevoskirjan ja se tuli kotiovelleni kahdessa päivässä. Olen tosin lukenut sitä vasta kymmenen sivua, mutta jo näiden ensimmäisten sivujen perusteella olen päätellyt, että tämä on tärkeä opus. Kirjan nimi on The Compassionate Equestrian eli vapaasti käännettynä Myötätuntoinen Hevosihminen ja sen on kirjoittanut eläinlääkäri Allen M. Schoen ja valmentaja Susan Gordon.

Sanalla myötätuntoinen on minun korvaani suomen kielessä erilainen sointu kuin englanniksi. En osaa tätä oikein tarkkaan edes selittää, mutta jotenkin itselle tulee aina mielleyhtymä sääliin tuosta suomalaisesta myötätunto sanasta. En siis koe sanaa yhtä positiiviseksi kuin tuota englanninkielistä vasinetta, mutta tämä voi nyt olla jotain mun omaa henkilökohtaista skeidaani, jota raahaan mukanani. Täytyy oikein miettiä tuotakin asiaa, että mistä se johtuu. 

Samoin equestrian sana on vaikea, sillä se ei ole varsinaisesti hevosihminen vaan tyyppi, joka harrastaa hevosia ja ehkä tarkemmin sanottuna hevosurheilua. Tosin itsestäni ainakin alun perusteella tuntuu, että tämä kirja ei ole vain hevosurheilua harrastaville vaan kaikille, jotka ovat hevosten kanssa tekemisissä. Tosin ehkä hevosurheilua harrastaville se on eritoten tärkeä, sillä joskus tuntuu, että siinä maailmassa, etenkin mitä tulee kilpaurheiluun, ei myötätuntoa voi olla liikaa.

Kirjan alussa puhutaan myötätunnosta ja siitä lähestymistavasta, jota myötätuntoinen hevosihminen käyttää liikkuessaan hevosmaailmassa. Sen kivijalka rakentuu kolmesta tärkeästä osa--alueesta.

1. The Charter of Compassion (Myötätunnon Peruskirja)

Tämä on maailmanlaajuinen liike, jonka tarkoituksena on levittää myötätuntoa maailman joka kolkkaan. Sen suomennetun julistuksen voi käydä lukemassa täällä   http://www.charterforcompassion.org/index.php/finnish  Tämä tilaamani kirja ehdottaa, että kaikki maailman hevosihmiset yhtyisivät tähän liikkeeseen. Hyvä ehdotus, minusta. 

2. The Transpecies Field Theory (TSFT) eli lajienvälinen kenttäteoria 

Tämä teorian mukaan on olemassa dynaaminen energiakenttä, jonka vaikutus ulottuu jokaiseen, joka on vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Kun käyttäydymme tiettyjen menneiden piintyneiden käyttäytymismallien mukaisesti, vaikutukset näkyvät kaikissa ympärillämme olevissa elollisissa olennoissa. Kun ymmärrämme tämän teorian (ja vaikutuksen), voimme tietoisesti muuttaa energiakenttäämme positiivisemmaksi esimerkiksi juuri myötätunnon kautta. Voit siis positiivisesti vaikuttaa vaikkapa tulehtuneeseen talli-ilmapiiriin muttamalla omaa energiakenttääsi!  (tämä liittyy läheisesti mielestäni HeartMath teoriaan, jota olen opiskellut)

3. Quiet Focused Intention (QFI) eli tyyni, keskittynyt aikomus tai intentio

Tämän ajatuksen mukaan keskittymällä ja hiljentymällä lyhyesti myötätunnon tunteeseen ennen kuin menemme hevosten pariin, voimme muuttaa sekä suhdettamme hevoseemme, mutta myös muihin tallilla oleviin ihmisiin. Neurologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että harjoittamalla keskittynyttä myötätuntoa meditoinnin kautta kymmenen minuuttia kaksi kertaa viikossa, voimme muuttaa aivojemme toimintaa positiivisempaan suuntaan ja tulla tätä kautta onnellisemmiksi ja tasapainoisemmiksi. Miksi ei siis tehdä tätä keskittynyttä myötätuntoa aina ennen tallille menoa taikka kisoissa radalle menoa?

Mielenkiintoisia ajatuksia ja olen vasta sivulla kahdeksan! En tosin voi sanoa, että nämä olisivat minulle uusia ajatuksia, päin vastoin, paljon tässä on juuri sitä mitä olen itse hevosten kanssa jo tehnyt muutaman vuoden. Enkä vain hevosten kanssa, mutta elämässä yleensäkin. Myötätunto on tärkeä työkalu, sen avulla voi oppia ymmärtämään sitäkin tyyppiä, joka ajattelee täysin päinvastoin kuin sinä itse. En sano että se on aina helppoa, mutta jos sitä sitkeästi harjoittaa, sen kautta elämisestä tulee helpompaa. Ja jos ajatellaan tätä asiaa ihan maailmanlaajuisessa mittakaavassa, millaisessa maailmassa eläisimmekään jos vaikkapa puolet ihmiskunnasta lähtisi tähän mukaan? Isoja kysymksiä, nämä. 

Uskon, että tässä tulevina viikkoina kun käyn läpi tätä yli neljä sataa sivuista kirjaa, näitä ajatuksia tulee tänne blogiin lisää. Etenkin kun käyn niitä myös läpi Andiamon kanssa, joka on kyllä kuin myötätunnon ruumiillistuma. Hevoset ovatkin tämän myötätunnon liikkeen peruspilareita, lähettiläitä, joita on jokaisessa maailman kolkassa, ainakin melkein. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että niillä on avain moneen asiaan, jota me ihmiset tarvitsemme ja etsimme.