Nyt on pakko avautua asiasta, joka tuli aikalailla vahingossa tietoisuuteeni. Olimme viikonloppuna lapseni trampoliinikisoissa parin tunnin matkan päässä kotikaupungistamme. Kisat järkättiin periamerikkalaisen high schoolin jumppasalissa. Koulu oli valtava, tarkalleen ottaen 2400 oppilaan laitos, jossa urheilu oli selkeästi tärkeässä asemassa. Koululla oli mm. kaksi jumppasalia, joista toisessa poikani trampoliinivoimistelukisa käytiin. 

En itseasiassa edes huomannut toista jumppasalia kunnes kisätauolla menin pihalle ja mieheni kehotti minua vilkaisemaan viereisen jumppasalin ovessa olevasta ikkunasta sisään.Ja minähän vilkaisin.Täytyy sanoa, että vaikka olisin kuinka arvaillut, en olisi osannut aavistaa mitä salissa tapahtui. Melkein en meinannut ensin uskoa silmiäni. Joten otin siitä kuvan, jotta kaikki tätä lukevat uskoisivat, että oikeasti, tällaista tapahtuu maailmassa.  

aasit.jpg

Jaa, että mitä tässä tapahtuu? Ystäväni Viisas Tarkkailija osasi valaista minua, sillä hän oli valitettavasti nähnyt tätä "urheilua" ennenkin omassa pikkukaupungissaan kauan sitten kun hän vielä asui USAssa. Kyseessä on nimittäin aasi-koripallo (Donkey Basketball). Siinä paikallinen aasinomistaja tuo paikalle lauman aaseja, joiden selkään nousee joukko ihmisiä, jotka eivät yleensä a) osaa ratsastaa ja b) tiedä aaseista mitään. Sitten he pelaavat "koripalloa" maksavan yleisön edessä. Tällaisen tempauksen tarkoituksena on kerätä tällä rahaa koululle tai sen urheilujoukkueelle. Ja tietenkin viihdyttää yleisöä. 

Jaahas.

Googlaaminen tuotti välittömästi järjettömän määrän kuvia ja videoita, sillä vaikka minä en ollut koskaan tästä kuullutkaan, tämä on ilmeisen yleistä täällä USAssa. Mikä ei hämmästytä minua lainkaan. Amerikkalaiset ovat kyllä onnistuneet keksimään mitä mielenkiintoisimpia tapoja kiusata eläimiä ja tässä taas niistä yksi. 

donkeybball.jpg

Tämän kuvan nappasin netistä. Niitä oli tosiaan siellä jonkin verran. 

Että mitähän tähän taas sanoisi. Kovasti on viimeisen 24 tunnin aikana mietityttänyt tämä "aasipallo", vaikka en sitä montaa minuuttia kyennyt seuraamaan, niin surullisia nuo näkemäni aasit olivat kun niitä potkittiin ja revittiin samalla kun yleisö ulvoi naurusta. Kovasti nousi itselleni ajatuksia ja kysymyksiä tämän asian tiimoilta, mutta en nyt tässä kykene niitä järjestelemään ollenkaan, täytynee vissiin antaa asian hautua vielä hetken. Tässä kuitenkin muutama kysymys, joka nousi heti kättelyssä etualalle:

Miksi tämä tuntuu minusta erityisen pahalta?  Miksi järkytyin tämän näkemisestä niin paljon?

Miten tämä eroaa esim. muusta hevosurheilusta vai eroaako se siitä ollenkaan?  (ja jos ei eroa, miksi tämä järkyttää minua enemmän kuin esim. esteratsastus)

Kuka valopää tämän on keksinyt? Mitähän kaikkea ihmiset tekevät eläimille mistä en tiedä vielä mitään?

Jos olisin nähnyt tämän viisitoista vuotta sitten, olisinko nauranut muiden mukana vaiko en?