Eilen kävin hoitelemassa Andiamon pippeliä ja se näytti ehkä vähän paremmalta. Toisaalta turvotus oli osittain siirtynyt sen mahan alle, todennäköisesti painovoiman avittamana. Hevonen oli itse paljon pirteämpi, joka kertoo siitä, että kipulääkitys ainakin toimii. Lisäksi se oli kentällä minua odottamassa eikä tallissa niin kuin yleensä! Tämä tarkoittaa sitä, että joku oli laittanut sen sinne ulkoilemaan, mahtavaa!

Lämmitin teekeittimellä vettä ja pidin lämmintä haudetta turvotuksen ympärillä. Eläinlääkärin mielestä tämä auttaisi paiseita tulemaan nopeammin pintaan ja sitten puhkeamaan. Huomasin, että kahdesta kohtaa pullottikin sellainen peukalonpään kokoinen ulkonema, joka oli todella pehmeä. En kauhealla innolla odottele, että nämä paiseet alkavat mätimään...

Otin nyt vihdoin kuvankin tuosta turvotuksesta. Tässä se on:

sheath2.jpg

Omistajakin ilmestyi paikalle, olin tekstannut hänelle tulevani Andiamoa katsomaan. Hän kertoi, että eläinlääkäri ollut vielä saanut labrasta mitään tietoa, että onko tämä nyt se pelätty kyyhkyskuume vai ei. Sitten hän sanoi jotakin erittäin hämmästyttävää.

"Minä olen vähän miettinyt, että ei tämä elämä ole kyllä ihan sitä parasta elämää Andiamolle." 

Mitäh??? 

Hän osoitti Andiamon pikkuaitausta. 

"Ei tämä mitään eläinrääkkäystä ole, mutta kyllä Andiamo olisi varmaan onnellisempi laitummella toisen hevosen kanssa."

Mulla meni ehkä sekunti, ennen kuin sain puhekykyni takaisin. 

"Niin, varmasti se liikkuisikin enemmän kaverin kanssa ja sillä ei olisi niin tylsää", minä säestin. En voinut uskoa, että tässä sitä nyt oltiin ja keskusteltiin tästä asiasta. Toisaalta hän on aikaisemminkin muutaman kerran vihjannut näistä ajatuksistaan. 

Juttelimme asiasta pitkään ja hän pyysi minua keskustelemaan erään tuttavani kanssa, joka omistaa kahdeksan hevosen lauman. Tai, tarkalleen ottaen hänellä on kuusi hevosta siinä laumassa ja kaksi on erillään, sillä eräs hevosista on vanhempi herrasmies, eikä kestä tuota ison lauman elämää, etenkään koska laumassa on muutama aika nuori ja railakaskin hevonen. Siksi hän pitää tuota vanhusta erillään muusta laumasta ja sillä on aina seurana yksi lauman ruunista. Mutta tässäpä olisi täydellinen tilanne Andiamolle! Toinen vanha ruuna, jonka kanssa hengailla. Ainoa vain, että tämä henkilö joka nämä hevoset omistaa tuskin tulee suostumaan siihen, että Andiamolla on kengät. 

"Voi olla, että takakengät on otettava pois", sanoin Omistajalle, ihan vain katsoakseni mikä hänen reaktionsa olisi. 

"No kyllä se käy, kun kyseessä on vain takakengät", hän sanoi. 

Okei, onhan tämä alku. Ja ehkä tuttavani suostuisi tuohon etukenkäasiaan, eihän sitä voi tietää.

"Mutta kärpäsloimi sillä on kyllä oltava", Omistaja jatkoi. En sanonut mitään. Olen melko varma, että siihen tuttavani ei suostu. Hän uskoo totaaliseen luonnonmukaisuuteen. Ei kärpäsloimia tai myrkkyjä. Eikä kärpäsmaskejakaan. Täällä nyt ei tietenkään ole samanlaista paarmaongelmaa kuin Suomessa, kyseessä on lähinnä ne kärpäset. Mutta Andiamolle tulee kuulemma niistä allerginen reaktio. 

Tämä on kyllä vähän sellanen juttu, että en ole aina ihan varma näistä omistajien puheista. Täällä tuntuu vallitsevan sellainen ajatus, että hevosella ei saa olla yhtään paukamaa missään. Ja jos sillä on, se on allerginen. Ja auta armias jos sitä vaikka vielä ne paukamat kutittaa. Se on jo todella vakavaa. 

Noh, ei pitäisi tästä vitsailla. Tämäkin on niin suhteellista. Ei tarvitse olla hevosen kanssa Suomessa kuin yhden kesän ja tietää mitä se oikeesti on kun on ÖTÖKÖITÄ. Täällä Kaliforniassa ötököitä on pahimmillaan ehkä 20% siitä mitä niitä on Suomessa normipäivänä. Mutta voihan olla, että Andiamo todella on allerginen. Olen niin usein vain täällä kohdannut näitä allergiapuheita, jotka ovat myöhemmin osoittautuneet omistajien ötökkäkammoksi. Täällä on esimerkiksi niin vähän hyttysiä, että minuakaan ei ole hyttynen täällä pistänyt naismuistiin. Mäkäräisiä on kyllä jonkinverran, mutta ne eivät ole puoliksikaan niin ärhäköitä kuin Suomessa. Mäkäräineinkään ei ole minua puraissut millonhan viimeksi. 

Olen kyllä ilahtunut näistä Omistajan puheista. Olisipa hienoa saada Andiamolle järkättyä laidunpaikan. Ainakin sitä voisi kokeilla. Ensin sen tietysti täytyy parantua tästä oudosta taudista mikä sen pippeliin on iskenyt. Uskon kyllä, että laitumella se voisi olla terveempikin.